Yazarlar

Yazar Adı: Rene Guenon (Abdülvâhid Yahyâ)
Doğum Yeri: Blois, Fransa
Doğum Tarihi: 15 Kasım 1886
Ölüm Yeri: Kahire, Mısır
Ölüm Tarihi: 7 Ocak 1951

15 Kasım 1886’da Fransa’nın Blois şehrinde Katolik bir ailenin çocuğu olarak doğdu.
Orta öğrenimini dinî bir okulda yaptı. 1902’de retorik öğrencisi olarak başladığı kolejin felsefe bölümüne 1903'te girdi ve aynı yıl felsefe-edebiyat diplomasını elde etti.
Sağlık durumu el vermediği için üniversite öğrenimini bırakarak Paris’e yerleşti, o devirde rağbette olan “néo-spiritualiste” doktrinleri incelemeye yöneldi. Bir arkadaşı vasıtasıyla, “bâtın ve gizli ilimler” ile uğraşan “occultiste” bir cemiyetin ileri gelenleriyle tanıştı, bu çevre ile ilgili mason localarına girdi. 1908’de yapılan Spiritüalist ve Masonik Kongre’de sekreter olarak bulundu, kongrede École Hermétique’in şefi Papus’un reenkarnasyon hakkında söylediklerinden sonra sekreterlikten ayrıldı. Bu sırada L’Eglise Gnostique’in ileri gelenleriyle tanışarak bu kuruluşa girdi. Adı geçen bu mason locaları ve “occultiste” teşekküllerle irtibatını kestikten sonra bir başka mason locasına girdi. 1914’e kadar devam eden faaliyetlerine bu tarihten itibaren tamamen son verdi.
1909 yılı Kasım ayında bazı arkadaşlarıyla çıkarmaya başladığı La Gnose adlı dergide ilk makalesi yayımlandı. 1910’da İsveçli ressam Abdülhâdî (John Gustaf Aguéli, ö. 1917) ile tanıştı. La Gnose’da iki yıl boyunca İslâm tasavvufuna dair makaleler yazdı. Ezher şeyhi, Mâlikî âlimi ve Şâzeliyye tarikatı şeyhi Abdurrahman İlîş el-Kebîr’in halifesi Abdülhâdî vasıtasıyla müslüman olup Şâzeliyye tarikatına intisap etti ve Abdülvâhid Yahyâ adını aldı (1912).
Temmuz 1912’de bir Fransız’la evlendi. Ekim 1917’de Cezayir’in Setîf şehrindeki kolejde felsefe dersleri yanında Fransızca ve Latince de okuttu. Bu şehirde bulunduğu sırada Arapça’sını ilerletti. Ekim 1918’de Fransa’ya döndü ve doğum yeri Blois’daki Augustin-Thierry Koleji’nde felsefe öğretmenliği, iki yıl sonra Paris Üniversitesi’nde kütüphanecilik yaptı.
Bu yıllarda evinde Hindu, müslüman ve hıristiyan ziyaretçileri kabul ederek sohbetlerde bulundu. Arapça, Sanskritçe, Latince, Yunanca, İbrânîce, İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Lehçe dillerini bildiği için sohbetlerde onlara kendi dilleriyle hitap ediyordu.
1928’de karısı öldü. 1929 yılında tanıştığı, Mısırlı mühendis Hasan Ferid Dina’nın dul kalan zengin eşi Marie W. Shillito Abdülvâhid’in külliyatını ve İslâm tasavvufuyla ilgili bazı eserleri neşredecek bir yayınevi kurmayı düşündüğünü kendisine bildirdi, bu maksatla Dina Hanım ile birlikte 1930’da Mısır’a gitti.
1931 kışında dostlarına Fransa’ya dönmekten vazgeçtiğini bildirdi ve Kahire’de, yeni memleketinin bütün örf ve âdetlerini benimsemiş “Şeyh Abdülvâhid Yahyâ” olarak yaşamaya başladı. Bir süre, Seyyidinâ Hüseyin Camii’nde tanıştığı Şâzelî şeyhi Selâme Râzî’nin sohbetlerine devam etti.
Kahire’de geçirdiği ilk iki yılda Le Symbolisme de la Croix (Paris 1931) ve Les états multiples de l’être (Paris 1932) adlı eserlerini kaleme aldı. 1931 yılında el-Maʿrife dergisinde beş Arapça makalesi yayımlandı.
1934 yılı Temmuz ayında Şeyh Muhammed İbrâhim’in büyük kızı Fâtıma ile evlendi. Kahire’ye yerleşen İngiliz müslüman Şeyh Ebûbekir, müslüman olup Rûhiye Nûreddin adını alan Lamartine’in küçük yeğeni Valantine de Saint-Point, Amerikalı müslüman Şeyh Abdülkādir’le zaman zaman sohbetlerde bulundu. 1944’te Şeyh Hüseyin adlı bir İngiliz müslümanla dost oldu.
1947’de bozulan sağlık durumu 1950’nin son aylarında daha da kötüleşti, 7 Ocak 1951’de vefat etti. Ertesi gün vasiyeti üzerine Seyyidinâ Hüseyin Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Mukattam tepesi yakınında Derrâse Mezarlığı’na defnedildi.

Scroll to Top